We luv u..

Tinggalkan Jejak Ya~

Mee Bandung Muar

First
1. Sediakan Bahan Untuk "Paste"
2. Rebusan Daging
3. Bahan Lain
Penyediaan Paste
300 g udang basah (bersihkan dari kulit dan kepala)
100 g udang kering (rendam)......... kedua2nya diblend bersama.
5 tangkai cili kering tambah lagi kalau nak pedas 3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah ..... diblend bersama 4 sudu besar kacang tanah.. diblend halus Sedikit minyak, garam,
serbuk perasa dan sedikit gula..

Cara Membuat Paste
Udang dibersihkan, isi udang bersama udang kering di blend. Kulit dan kepala udang direbus.. jadikan stok, blend dan tapis. Panaskan minyak.. tumiskan bahan2 tumis.. masukkan air stok, udang dan kacang tanah. Perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula.. biarkan pekat hingga menjadi paste. (Ia boleh disimpan lama dalam frizer)




Rebusan Daging
Rebus daging anggaran 1/2 jam.. kemudian simpan air rebusan dan hiris nipis daging... ketepikan.

Sediakan bahan2 lain.
Mee Kuning (celur)
Sawi Tomato (belah 4)
Tahu digoreng dan hiris
Telur
REMPAH SEGERA MEE BANDUNG
Bahan hias..
Cili Merah
Bawang Goreng
Cara Membuatnya
1.Panaskan minyak, masukkan paste.. goreng sedikit. Goreng hingga anggaran 2 minit.
2.Masukkan air rebusan daging dan daging.
3.Masukkan sawi dan tomato... biar mengelegak baru masukkan telur.. jangan dikacau.. biarkan telur masak     ala2 cair gitu..
3. Sediakan mee dan tahu goreng .

REMPAH SEGERA MEE BANDUNG

No comments:

Post a Comment

Tinggal pesanan anda di sini...SATU pun jadi la hehehe